Strategia Kremlinului e să tragă de timp până la realegerea lui Trump în 2024 – Ce spun analiștii
Armata Kievului este în ofensivă în estul și sudul țării și susține că „avansează”, în timp ce inamicul său ironizează asupra pierderilor sale „catastrofale”. Dincolo de asta, este ceață de război. Dar unii analiști susțin că strategia Rusiei este să tragă de timp pe front și speră ca Donald Trump să fie reales în 2024.
Rusia, strategie pe termen mediu – realegerea lui Trump
Dylan Lee Lherke, analist la firma privată de informații britanică Janes, a declarat pentru AFP:
„Putem vedea în mod clar multe operațiuni de manipulare tactică și ne putem aștepta la mai multe (…) pe măsură ce campania avansează. Acesta este unul dintre principalele beneficii ale atacului: poți alege timpul și locul în avantajul tău și îți poți ține adversarul în suspans”.
Informațiile disponibile din surse deschise arată că Kievul este departe de a-și fi aruncat toate forțele în luptă.
Potrivit lui Pierre Razoux, directorul academic al Fundației Mediteraneene pentru Studii Strategice (FMES), acesta păstrează în spatele liniei frontului 13 brigăzi mecanizate, două brigăzi blindate și trei brigăzi de asalt parașutate și aeromobile. Aceasta reprezintă 15% din armata sa, cu brigăzi de aproximativ 3.000 de oameni.
Aceste forțe sunt „pregătite să se grăbească spre o eventuală pătrundere”, explică el. De aici și numărul tot mai mare de asalturi la scară mică, menite să testeze rezistența rusă.
Dar bătălia va fi complicată: „numărul total al unităților de luptă corp la corp – infanterie, recunoaștere, blindate, mecanizate, parașutiști – este de 75 de brigăzi pentru ucraineni și 65 pentru ruși în Ucraina și în apropierea frontierei”, subliniază expertul. „Diferența nu este uriașă”.
Așadar, asaltul major este încă în pregătire. Iar obiectivul final rămâne un mister.
Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate (ICDS) din Estonia, consideră că este plauzibil ca Kievul să vizeze orașe precum Melitopol și Tokmak (în sud), sau chiar Lugansk (în est).
„Centrele operaționale aflate sub ocupație rusă, cum ar fi acestea, sunt susceptibile de a fi ținte-cheie”, a adăugat el pentru AFP.
Alții menționează Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, și, bineînțeles, Donbassul din est, în prezent controlat în mare parte de armata rusă. Acestea sunt obiective importante din punct de vedere politic și ambițioase din punct de vedere militar.
„Ei pot cuceri Crimeea, dar nu merită din punct de vedere militar și va fi în detrimentul efortului major”, consideră Alexandre Grinberg, de la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS). „Obiectivul declarat este eliberarea Donbassului. Dar care sunt planurile operaționale? Este imposibil de știut”.
Care e strategia Rusiei și a Ucrainei
Opțiunea nordului țării pare puțin probabilă. Rămâne sudul și accesul la Marea Azov, extrem de strategică, care este în prezent sub cheie.
După 16 luni de război, președintele Volodimir Zelenski, alimentat cu ajutor militar occidental, trebuie să-și dovedească abilitatea de a face Moscova să dea înapoi, scrie Lalibre.
Kievul „dorește o victorie substanțială pentru a-și demonstra capacitatea de a lupta, atât populației sale, cât și partenerilor săi occidentali”, sugerează Ivan Klyszsz.
„Ei vor să elibereze toate teritoriile ocupate cât mai repede posibil”.
Cu toate acestea, un eșec ar provoca Occidentul „să continue să sprijine Ucraina la nivelurile actuale de asistență militară”, notează Centrul Soufan.
„Strategia Kremlinului este de a câștiga timp, de a-și uza adversarii și de a spera că Donald Trump va fi ales în noiembrie 2024 (în Statele Unite), deoarece și-a pierdut interesul pentru Ucraina. Și să spere că europenii obosiți se vor diviza asupra următoarei etape a conflictului”, conchide Pierre Razoux.